Eind 2015 werd bekend dat op meerdere plekken in Nederland paarden de dood vonden door een ijzervergiftiging die zij opliepen door het drinken van slootwater met een sterk verhoogd ijzergehalte. Het hoge ijzergehalte in de sloten, bronnen en grondwater zorgt voor een stapeling van het ijzergehalte in verschillende organen, vooral de lever, met uiteindelijk de dood als gevolg. Er bleek geen (betaalbare) behandeling te zijn voor de chronische ijzervergiftiging.  Na een onderzoek van de Universiteit van Utrecht bleek dat op veel meer plaatsen in Nederland de ijzerconcentratie in natuurlijk water veel te hoog was. Naar aanleiding van het onderzoek verscheen er een artikel op nu.nl.

Na het lezen van dit artikel besloten de medewerkers van Oicam hun waterexpertise in te zetten en te onderzoeken of er mogelijkheden waren om deze ijzervergiftiging bij paarden te voorkomen. Is er een mogelijkheid om het ijzer uit het water te filteren en er voor te zorgen dat paarden oppervlakte en/of grondwater kunnen drinken zonder er ziek van te worden? Veel denk- en onderzoekswerk heeft geleid tot de Hippeau. Een onderhoudsvriendelijke, robuuste, zelfvoorzienende drinkbak voor paarden die in elke wei kan zorgen voor veilig drinkwater. Naast ijzer filtreert de Hippeau ook virussen en bacteriën uit het water en door het zonnepaneel die zorgt voor de energievoorziening van de waterpomp, is hij geheel zelfvoorzienend.

De laboratoriumtesten wezen uit dat de filtering goed werkt en het ijzergehalte in het water zo ver wordt terug gebracht dat het niet meer meetbaar is. Daarnaast worden 99.9% van de bacteriën en virussen uit het water verwijderd. Een geweldig resultaat, maar hoe houdt de Hippeau zich in de wei met een aantal dorstige paarden? Dat is de laatste vraag voordat de Hippeau klaar is om de markt op te gaan.

Om die vraag te beantwoorden staat de Hippeau de komende weken in de wei van Pensionstal Schroten in Bornebroek. Pensionhouder Gerard Schroten doet er alles aan om de paarden die bij hem worden gestald de allerbeste zorg te geven en juicht nieuwe innovaties erg toe. De Hippeau staat hier in Bornerbroek dus erg op zijn plek en we hopen dan ook dat na de laatste testen de Hippeau toe is aan de stap om op vele locaties in Nederland te gaan zorgen voor veilig drinkwater voor paarden en sterfgevallen door ijzervergiftiging te voorkomen.