Het lijkt zo vanzelfsprekend. Je draait aan een kraan en het water stroomt in overvloed. Met onze drinkwatervoorziening verkeren we in Nederland in een ongekend luxe positie. Nergens ter wereld is de kwaliteit van het kraanwater zo hoog.

In ontwikkelingslanden zoals Zuid-Afrika drinken de mensen vaak water dat gefilterd is met een systeem dat werkt met omgekeerde osmose. Dit systeem filtert vrijwel alle stoffen uit het water. Dat lijkt op het eerste gezicht heel veilig en effectief maar alle stoffen uit water verwijderen levert geen gezond drinkwater op. Naast slechte stoffen worden namelijk ook alle noodzakelijke mineralen uit het water gefilterd. Dit kan op den duur ernstige negatieve bijwerkingen en grote gezondheidsproblemen opleveren.

Om die reden is het zogenaamde Household Systeem ontwikkeld. Een doos waarin alle benodigdheden zitten voor het zelf installeren van een waterfiltratie systeem. Een speciaal ontwikkeld systeem zorgt ervoor dat de mineralen in het water behouden blijven en men dus vitaal water drinkt. Het systeem is zo ontwikkeld dat het voldoende capaciteit heeft om een huishouden te voorzien van vitaal water. Daarnaast is het systeem modulair wat betekent dat het systeem ook te gebruiken is in kleine ziekenhuizen, scholen en dorpsvoorzieningen.

Het eerste systeem is inmiddels aangekomen in Zuid-Afrika en zal op korte termijn officieel worden geïnstalleerd door Martijn Wennink, medewerker van Oicam.