Overdag bedenkt Martin Olde Weghuis als directeur van een innovatiecentrum nieuwe producten, ’s avonds staat hij achter de bar van zijn ouderwetse buurtcafé. “Een kroegbaas is de beste innovator.”

De tafels in het café zijn nog bedekt met Perzische kleedjes, waarop glazen met moeite overeind blijven. Het biljart neemt er een prominente plek in. Martin Olde Weghuis (54) staat achter de bar, maar de tap hoeft hij nauwelijks te laten stromen. De meeste mannen aan de grote stamtafel kiezen voor de vertrouwde beugelfles. Het buurtcafé in Oldenzaal ademt de sfeer van de jaren 70. Het is alsof je er teruggaat in de tijd.

Enkele uren eerder was de kroegbaas als programmadirecteur van Ammon (Advanced Materials Manufecturing Oost-Nederland) juist volop bezig met de toekomst. Olde Weghuis is sinds deze maand als zzp’er ingehuurd om leiding te geven aan dit samenwerkingsverband van bedrijven en kennisinstellingen om innovaties te stimuleren. Het is voor hem vertrouwd gebied. Hij was er eerder namens Koninklijke TenCate nauw bij betrokken. Gedurende 30 jaar werkte hij bij het textieltechnologieconcern aan de ontwikkeling van nieuwe technieken.

Veranderingen

Na de overname door investeringsmaatschappijen is er bij TenCate veel veranderd. Het Twentse concern wordt opgesplitst in vijf afzonderlijke bedrijven. Olde Weghuis kon bij een van de onderdelen aansluiten, maar besloot zijn eigen weg te kiezen. “Ik ben keurig behandeld, maar vind het wel jammer wat er gebeurt. TenCate valt uiteen. De meeste hoofdkantoren van de afzonderlijke divisies zitten nu al in Amerika.”

De laatste jaren bij TenCate combineerde hij al met het runnen van een kroeg. Na het overlijden van zijn moeder stond hij voor de keuze het café van zijn ouders te verkopen of voort te zetten. Met zus Anja koos hij voor het laatste. In zijn dagelijkse werk heeft hij er profijt van. Sterker nog: een kroegbaas is in zijn ogen de beste innovator. “Doordat er heel verschillende mensen in een café komen, begrijpt hij de problematiek van het leven. Dat is nodig om oplossingen te bedenken.”

Brainstormen

In de voormalige ontvangsthal van de luchthaven Twente, het onderkomen van Ammon, probeert hij eenzelfde sfeer te creëren als in zijn café. Hij heeft er speciaal een stamtafel laten plaatsen. Het brainstormen met techneuten over oplossingen voor vraagstukken van klanten heeft hij gedoopt tot bier en bitterballensessies. Die staan dan ook op het houten blad. “Aan de stamtafel ontstaan de beste ideeën. Niet alleen in het café, maar ook hier. Nieuwe ideeën krijgen de ruimte als je je hoofd ‘opent’. Dat begint met een losse stemming. Daarnaast moet je zorgen voor duidelijkheid.” In dat opzicht is zijn rol van aanjager voor de ontwikkeling van nieuwe producten niet veel anders dan die als kroegbaas. “Je moet behalve leiding geven ook goed kunnen begrijpen wat een klant precies wil. Als iemand in je café vertelt over een probleem, zoekt hij dan alleen een luisterend oor of wil hij dat je mee denkt over een oplossing? Van klanten die zich bij Ammon melden, moet je ook doorgronden wat het echte probleem is. Is dat het product of de weg er naartoe? Alleen dan kun je het oplossen.” Net als overdag moet hij ’s avonds resultaatgericht werken, zegt Olde Weghuis. “Je moet beslissingen durven nemen. Als je een lastige klant in je kroeg hebt, moet je de moed hebben hem tijdig buiten de deur te zetten. Je moet voorkomen dat het escaleert. Ook als het een bekende is, zet ik hem er uit. Maar ik zeg altijd: ‘Morgen ben je de eerste die weer een kop koffie krijgt’. Vergelijkbare situaties doen zich weleens voor als je bezig bent met een nieuw product. Als je merkt dat een pad tot niets leidt, moet je op tijd durven te stoppen. Niet tegen wil en dank doorgaan. Niet ontwikkelen om het ontwikkelen. Dat zie je nogal eens gebeuren bij ontwikkelaars.”

Link orgineel artikel http://bit.ly/2DZMvwo

 

Foto: Carlo ter Ellen

Bron: TC Tubantia, Bert Hellegers, 19 januari 2018